logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

HE3DA postaví závod na výrobu svých baterií v Horní Suché

Společnost HE3DA postaví ještě letos v Horní Suché na Karvinsku závod na technologie, které pak budou vyrábět velkokapacitní lithiové baterie určené například do osobních automobilů.

Reklama

Do vývoje a vybudování výroby vloží v první etapě 50 milionů eur (zhruba 1,35 miliardy korun) čínský investor. ČTK to řekl ředitel společnosti HE3DA pro strategie Václav Binar. Půjde o první takovou čínskou investici v Moravskoslezském kraji.

Hospodářské noviny (HN) uvedly, že investorem je podnikatel Čchu Ťüan-pin, který je připraven do firmy vložit celkem 100 milionů eur (2,7 miliardy korun). Jeho podíl v dceřiné firmě HE3DA Technologies činí 49 procent, 51 procent patří českým akcionářům.

Baterie, které vyvinul vynálezce Jan Procházka, jsou podle firmy revoluční. Mají například mnohem větší kapacitu než dosavadní baterie. "V současné době ty baterie vznikají v laboratorním provozu a je potřeba vytvořit automatizované výrobní linky na jejich výrobu," řekl Binar.

První linky vzniknou právě v obci u Havířova. "Následně se budou na základě těchto linek stavět výrobní kapacity všude po světě. Linky v Horní Suché budou také vyrábět baterie, ale důležité je to hlavně z toho důvodu, že tam vznikne vůbec první výrobní linka vyvinutá na ten daný konkrétní typ baterky," řekl Binar.

V Horní Suché jsou podle něj už nyní k dispozici výrobní prostory, které se ale musí rozšířit ještě o jednu halu. "Chceme mít první výrobní linku postavenou do konce roku, tak aby už produkovala baterie," řekl Binar. V provozu vzniknou nová pracovní místa. Kolik jich bude, se zatím ještě přesně neví, podle ředitele jich ale určitě nebudou stovky, protože technologie bude z velké části automatická.

Firmu založil Procházka společně s podnikateli Radomírem Prusem a Vladimírem Jirkou. Prus pro HN uvedl, že firma má už nyní zájemce o technologie na výrobu zmíněných baterií z Německa, Slovenska, Chile, Ruska a Číny.

Prus působí také v jiných firmách. Kvůli nim čelí u ostravského soudu obžalobám z úvěrových podvodů a zneužití dotací. Obvinění odmítá.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.