logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

AREVA zastavuje výstavbu jaderné elektrárny Olkiluoto

Společnost Areva neprodlužuje pracovní smlouvy expertům, kteří pracují na stavbě finské jaderné elektrárny Olkiluoto. To podle listu Kauppalehti prakticky znamená zastavení výstavby.

Reklama

Podle informací předního finského ekonomického deníku Kauppalehti společnost Areva v pátek neprodloužila pracovní smlouvu padesáti vedoucím pracovníkům, kteří byli zaměstnáni na stavbě reaktoru EPR ve finské jaderné elektrárně Olkiluoto. Údajně nebudou prodlužovány smlouvy ani pracovníkům, kterým vyprší v březnu [1]. V minulosti byly smlouvy automaticky prodlužovány o další rok.

To prakticky znamená další zdržení harmonogramu výstavby. Deník přímo uvádí, že stavba směřuje k téměř úplnému zastavení. Podle odhadu, který deník Kauppalehti obdržel, je dokončení elektrárny očekáváno nejdříve v roce 2018 nebo dokonce až v roce 2020. Podle původního plánu měla být elektrárna Olkiluoto připojena k síti v roce 2009 po necelých pěti letech výstavby.

Areva sice dosud nezměnila svůj oficiální odhad dokončení třetího bloku jaderné elektrárny Olkiluoto ještě v letošním roce, začátkem roku však měl být předložen harmonogram dokončení výstavby, k čemuž dosud nedošlo.

Areva přitom zároveň vede s investorem, finskou elektrárenskou společností TVO (Teollisuuden Voima), spor o to, kdo zaplatí vícenáklady spojené s dokončením elektrárny. Podle smlouvy měla AREVA postavit elektrárnu za pevnou cenu kolem 3,5 miliardy eur. Poslední odhad celkové ceny se pohybuje kolem 8,5 miliardy eur.

Areva vykázala již třetím rokem po sobě ztrátu, která se z 99 milionů eur v roce 2012 zvýšila na 494 milionů eur v loňském roce [2].

Obdobné problémy má i stavba bloku EPR ve francouzském Flamanville. I zde se cena vyšplhala na více než dvojnásobnou částku oproti plánu, tedy na 8,5 miliardy eur a spuštění bylo odloženo o čtyři roky na rok 2016.

Karel Polanecký z programu Energie Hnutí DUHA vývoj komentuje: „Jedna ze tří rozestavěných jaderných elektráren v Evropské unii se dostává z kategorie průšvih do kategorie megaprůšvih s nejistým koncem. Kdyby měl finský investor na začátku století dnešní zkušenost, určitě by reaktor neobjednával.“

Podle Edvarda Sequense ze sdružení Calla: „Je nejvyšší čas zrušit tendr na třetí a čtvrtý reaktor v Temelíně, abychom nezabředli do podobných potíží. A nenechat se zviklat rétorikou ČEZu, že stavba je v národním zájmu, když se snaží přenést podnikatelská rizika na daňového poplatníka a spotřebitele elektřiny.“

[1] článek v deníku Kauppalehti (ve finštině)

[2] France's Areva posts 3rd straight annual loss

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.